„A boldogság, akár egy nyálkás, fickándozó harcsa – ahogy megfogjuk, már ki is csúszott a markunkból.”
Cserna-Szabó könyve végül is nem regény, inkább egyfajta novellafüzér, anekdotagyűjtemény egy fiktív kisváros mindennapjaiból.
A történetek valamennyire összefüggenek, a helyszínek vissza-visszatérnek, a szereplők ide-oda mászkálnak a fejezetek közt, ami még leginkább összekapcsolja őket, az a boldogság hajkurászása: van, aki egy nagyobb pénzösszeg bezsebelésével, van, aki a hírnevével, és van, aki az igaz szerelem megtalálásával próbálja elérni, hogy neki is „kinyisson a puszibolt”.

Érdekes, felettébb groteszk ötletekkel telepakolt, sokszínű kis kötet ez, de bevallom őszintén, nem vágtam magam hanyatt tőle.
Noha vannak jobban sikerült darabjai (pl. a Hot Gun, melynek hatására az ember heves vágyat érez magában az öngyilkosságra, egészen mulatságos) és általában ráillik a kötet fekete humorára, groteszk mágikus realizmusára a szórakoztató jelző; kár, hogy a cím, a borító és a fülszöveg alapján én egy jóval irodalmibb könyvre számítottam.

Ha le akarnám írni Cserna-Szabó stílusát, azt mondanám, hogy Grecsó operál hasonló ötletekkel (morbid csodákkal) az Isten hozottban és Máriás a Lomtalanításban (gondolok itt pl. Hullám Rodrigó végtagjainak fokozatos elvesztésére és hasonlókra) és egy másodpercre bevillant Mrozek stílusa is – meg még biztos lehetne ezeregy kortárs irodalmi példát felhozni, de a jelenlegi olvasottságomtól most ennyi telik – csak Cserna-Szabó sokkal több káromkodást, kocsmai szöveget, beszólást biggyeszt a szövegekbe.

Szóval nekem kicsit alulmúlta az elvárásaimat; a morbiditása (mi miatt pl. a könyvvizsgálóknál lehúzták) tetszett, de ezzel együtt is egy könnyed, szórakoztató kis morbid olvasmány, strandra, vonatra így is kurvajó, röhögni azt lehet rajta rendesen.

A könyv leírása:


  Puszibolt / Cserna-Szabó András. - Budapest : Magvető, 2008. - 261 p. ; 20 cmISBN 978-963-14-2664-9 kötött : 2690,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr461252952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gallér Úr · http://www.prudblogzine.blogol.hu 2009.07.19. 16:45:45

Irodalmibb könyvre vágysz? Itt tartunk Peti?! El sem hiszem. :D
süti beállítások módosítása