Íme egy könyv, amelyből megtanulhatjátok, milyen is nyomorban élni és mennyire keveset is ér bizonyos tájakon az emberélet. Egy sötét tónusú, lehangoló könyv, melyben azért lépten-nyomon még felsejlik az ún. „közép-európai groteszk”. Egy rendkívül erőteljes atmoszférával bíró, búskomor természeti képekkel és végenincs tájakkal telepakolt könyv, melynek lazán egymáshoz kapcsolódó novella-fejezetei önmagukban is értelmezhetők. Egy könyv a Sinistra körzetről, azaz a Sinistra folyó menti falvak (főleg Dobrin), a határátkelő és a közeli természetvédelmi övezet környékéről. A végvidékről, ahol mindenki álnéven él, melyet bádogdögcédulán hord a nyakában (így a regényben abszolúte nem is fontos, hogy eredetileg ki melyik etnikumot képviseli). Ahol a fogadott fia nyomában loholó Andrej Bodor (ál)nevű főhős hol egyes szám első, hol harmadik személyben tolmácsolja az eseményeket. Ahol a hegyivadászok (és vezetőjük, az erdőbiztos) sajátos, zord, íratlan törvényei, szabályrendszere uralnak mindent. Ahol a fertőző náthásra rágyújtják a házát, vagy hagyják meghalni az erdőben. Ahol az emberek csempészekkel üzletelnek, jelentéseket írnak, és denaturált szeszt isznak. Ahol az egyetlen kikapcsolódási lehetőség a(z amúgy tiltott) sakk (az öngyilkosság mellett persze, hehe). Ahol a pszichiátrián kezelt nőkben túladagolják a férfihormont. Ahol a kuriózumnak számító vörös hajú leánygyermek szemei az első mensese után világítani kezdenek. stb. stb.

Hát, mit is mondjak, nem rossz könyv a Sinistra körzet, de kicsit többet vártam „a ’90-es évek magyar prózájának kiemelkedő teljesítményétől”. Tény, hogy Bodor stilisztikai és atmoszférateremtő készsége lenyűgöző, a fagy, a dér, a köd, a hegyek, erdők és kiszolgáltatottság birodalma (a borító teljesen faszán hozza a könyv természeti közegének hangulatát) rendesen magával tudja rántani az olvasót (mondjuk nem is volt túl bonyolult ráérezni a fílingre miután magányosan olvastam a megürült albérletben egy hideg, ködös egri éjszakán - ahogy annak idején az Ivan Gyenyiszovics farkasordító atmoszféráját is hasonló módon kaptam el).

Mégis végig vártam valami pluszt, amit ez a regény nekem márpedig nem adott meg.
Különös könyv olvassátok el várom a véleményeket!
És akkor had reklámozzak kicsit szerdára egy ide kapcsolódó miskolci rendezvényt: 
http://www.litera.hu/lathatas/bodor-adam-miskolcon

Holnap pedig egy éves a blog, úgyhogy majd kitalálok valami szülinapi posztot.

Leírása:
  Sinistra körzet : egy regény fejezetei / Bodor Ádám. - 3. kiad. - Budapest : Magvető, [1999], cop. 1992. - 157 p. ; 20 cm
ISBN 963-14-2156-2 kötött : 1090,- Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr991544923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása