Oké, először is bocs, hogy csak most rakom ki, de hát elfoglalt voltam, meg kell szoknom az új munkahelyem, a sok utazást stb. (na jó, igen, lusta is voltam foglalkozni vele, az is igaz:)).
Már kb. mindenki rég kirakta a blogjára (aki számít:)) így azt hiszem kár is továbbküldenem, hisz nem lenne kinek.
Úgyhogy ettől eltekintek, de azért ajánlok 3 könyvet, amik nagy hatással voltak rám, méghozzá olyanokat, amik eddig nem szerepeltek a blogomon.
És azért megköszönöm a díjat ohentibi-nek, aki megnyugodhat, felesleges volt külön kommentet írnia, olvasom olyan sűrűn a blogját, hogy azonnal értesüljek róla, ha díjat kapok tőle:))).

Szóval:

1. Joseph Heller - A 22-es csapdája (1961)

Ez a háborús regény úgy lett középiskolás éveim legmeghatározóbb olvasmányélménye, hogy világ életemben pacifista és erőszakellenes ember voltam. Szóval felejtsétek szépen el, a háborús regényekkel kapcsolatos sztereotípiákat, hogy tudniillik csihipuhi meg bimbummdirrdurr-heroizmus. Lófaszt. Ez itt az író által megjárt valós háború valódi természete és ez a háború az emberi értékek meggyalázása. Ez a háború üzlet. Ez a háború politika. Ez a háború mindenki számára kizárólag elmebajjal és halállal végződhet. És emellett ez egy szatíra. Heller olyan beteg fekete humorral tálalja az egészet, hogy számomra máig ez a könyv jelenti a groteszk/abszurd irodalom alfáját és omegáját.

2. James Jones - Most és mindörökké (1951)

Ebből a könyvből mindent meg lehet tanulni, ami egy férfiembernek az élethez szükséges. (Nem véletlenül 1000 oldalas:)) Az USA hadseregének schofieldi kiképzőtáborában 1941-ben a hétköznapokat éppúgy jellemzi az elnyomás, a gyűlölet, a tekintélyelv és az árulás, mint az emberség, a barátság, a szerelem, vagy épp a bordély, az alkoholizmus, a szerencsejáték, a box, a börtön és a blues és persze a 2. világháború vészjóslóan közeledító fenyegetése is egyre kísérti a szegény bakákat. A G-század katonáinak s főleg az emberi méltóságában folyamatosan megalázott, az elveit mégis töretlenül fenntartó Prewitt közlegény könnyfacsaró balladája ez, mely olyannyira belopta magát a szívembe, hogy anno az alkalmazott grafikusi OKJ-m megszerzésekor a vizsgamunkám is egy ezen regényhez készült illusztrációsorozat volt. Nagyon fontos, méltatlanul hanyagolt könyv! Jajkiáltás a humanista embereszmény érdekében! Hitvallás!
(A regény új borítója mondjuk ritka igénytelen, holmi lövöldözős ponyvát sejtet, de sajnos a régebbiek sem sokkal jobbak:/)

3. Bret Easton Ellis - Glamoráma (1998)

A közhiedelemmel ellentétben nem az Amerikai pszicho, hanem ez Ellis legjobb regénye. Itt nem csak a fogyasztói mentalitás tárgyfetisizmusa és a kibaszott, elkényeztetett elit érzelmi sekélyessége de a média befolyása is igen csak pellengérre lett állítva. Glamoráma, azaz hírességek panorámája (a kulisszákon innen és túl, hehe). Aztán persze a celebek kiforgatott, talmi csillogása végül itt is terroral és tömegmészárlásokkal végződik igazi Ellis-regényhez híven az álom és a képzelgés határán. A pszicho-hoz képest itt a cselekmény is kidolgozott, érdekes és fordulatos. Tessék olvasni!

Én pedig, mivel temetésen voltam ma és nem mentem dolgozni, kiolvasom a könnymutatványosok legendáját végre, 'szt írok róla hamar.

7 komment

Címkék: díj

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr381903753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulip13 2010.04.14. 15:50:31

Van meló? Könyvtár?

Peti_bácsi · http://petikekonyvtara.blog.hu 2010.04.14. 17:58:48

Igen de csak félállás bár az utazgatással együtt napi 8 órám megy el rá:/

tulip13 2010.04.14. 18:59:59

Nem könnyű kezdet, de így már lesz referenciád, találhatsz jobbat később, biztosan fogsz is.

Cotta · http://koreainyelv.freeblog.hu 2010.04.15. 12:40:53

Vagy nem. Elég bosszantó. Az viszont teljesen felvillanyozott, hogy Ellis szerepel a lovekönyvek közt!

tulip13 2010.04.15. 20:32:18

Nem is tudom, hol írtad, hogy pesszimista vagy... egy picit mintha tényleg! :)

NatashaK · http://biblioteka.freeblog.hu 2010.04.16. 13:19:24

Pedig én is odaadtam neked ezt a díjat... :P :)

Peti_bácsi · http://petikekonyvtara.blog.hu 2010.04.16. 13:41:37

és tényleg:O
elnézést:$
és köszönöm natashaaaa<3333 :)
süti beállítások módosítása