„Biztos vagyok benne, hogy az egész a lelkesedésről szól. Belőlem meg éppen az hiányzik.
Meg kell találnom. Vissza kell szereznem.”

Pontosan olyan, mint a címe.
Mulatságosan együgyű. Szórakoztatóan düddő. Jópofa, ironikus egy gyerek ez, na.

Mondatai iszonyat rövidek, mégsem éreztem sehol erőltetettnek a stílust. Sőt, könnyen szokható, tempója jól felvehető. Azt is mondhatnám, gördülékeny. Gyorsan kiolvasható.

A cselekmény amúgy csak annyi, hogy van egy 25 éves srác, aki egyszerre elveszti az összefüggések érzetét. Megkérdőjeleződik számára a dolgok és a lét értelme. Így hát otthagy egyetemet, melót és beköltözik a bátyja lakásába arra az időre, amíg az Amerikában van. Hogy kikapcsoljon és gondolkodjon.

Főleg labdázik, meg egy dühöngő nevű játékot ütöget. Néha faxokat küld egy haverjának vagy a bátyjának (hát igen, '96-ban ez volt nekik a Skype:)) Kb. egyetlen vágya, hogy vegyen egy órát. Meg talán egy barátnő. Néha beleolvas egy az időről szóló monográfiába, de a világegyetem élettartamának végessége és az idő relativitása mindig felzaklatja, és olyankor megint főleg labdázik, megy egy dühöngő nevű játékot ütöget. Ja, meg ahogy önanalizál, mindenről listát készít:
-          mivel rendelkezik
-          mivel nem
-          mikért volt gyerekként oda
-          kik azok, akikre felnéz
-          mik azok a dolgok, amiket értékel
-          mik azok a termékek, amikről sosem kéne animációs reklámfilmet készíteni
-          stb.

Abszolút aranyos.
Néhol azért egész elgondolkodtató dolgok fordulnak meg (el, ki, fel) a fejében. Apró dolgokon keresztül szól nagy dolgokról. Pl. rólunk. Meg arról, hogy milyen embernek lenni.

Persze, egyértelmű a hasonlóság a Zabhegyezővel, de azt azért nem mondhatni, hogy Loe ugyanazt írta volna meg még egyszer. Minimalistább és visszafogottabb. Sőt, gyerekesebb, de ami a fontos: ugyanolyan szerethető.
Azt hiszem, belekukkantok a többi könyvébe is.

A könyv leírása:

  Naiv.Szuper. : regény / Erlend Loe ; [ford. Vaskó Ildikó]. - 2. kiad. - Budapest : Scolar, 2010, cop. 2002. - 223 p. ; 19 cm
ISBN  fűzött : 2450,- Ft978-963-244-191-7

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr802668643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása