Aleksandar Zograf szerb képregényrajzoló első magyarul megjelent kötetét már dicsértem anno itt a blogon, ehhez a másodikhoz viszont igen csak ambivalensre sikeredett a viszonyom.

Az, hogy ez színes, nekem nem jön be. Vagyis a színes képregények úgy általában kevésbé jönnek be, ízlés dolga, a grafikai stíl nagyjából itt is ugyanaz, csak persze színekben teljesen másképp működik (de működik).

Aztán vannak a közös pontok az előző kötettel: itt is épp úgy találunk néhány az álmok, az álmodás természetéről, a balkáni mentalitásról, a hányattatott szerb sorsról (főleg a második világháborúról és a délszláv konfliktusról), a mitológiáról, és a szerző ’30-as évekbeli amerikai popkultúrájáért való rajongásáról szóló szösszenetet, valamint itt is szerepel a kötet végén egy Budapestről szóló rövidke anekdota.

Aztán vannak a kötet jellegzetességei: több a szöveg, olykor az volt a benyomásom, hogy irodalmibb megfogalmazásban ennyi simán megállna a lábán képek, illusztráltság nélkül is. Jellegzetesség továbbá, hogy a fent említett témákkal szemben a kötet zömét inkább a Zograf kutakodó, guberátor gondolataiból rajzolt sztorik teszik ki, azaz e könyv lényegében különféle bolhapiacon fellelt régiségek, értéktelennek tűnő apróságok, kacatok vélt vagy valós előéletét, értékét eleveníti, dolgozza fel: a leghétköznapibb szarságokban is megláttatja az érdekeset és a hasznosat.

Régi képeslapok, ismeretlen emberek noteszei a múltból, elfeledett újságcikkek, poros bakelitek elevenednek meg a lapokon, a tömeggyártott Disney-utánzat kommersztől, a hitleri kresztankönyvön át, az egészen személyes tárgyakig.

Tény, hogy megvan a varázsa, szórakoztató anyag, helyenként igen elgondolkodtató, és kellően változatos, nem egykönnyen unható. Az egyedüli bajom az volt, hogy az egyes fejezetek borzasztó rövidek (mindössze kettő van, ami hosszabb, mint 2 oldal), sokszor csak skiccek, vázlatok, szemelvények, a legtöbbször olyanok, mintha ollóval vágták volna el őket, semmi csattanójuk, csak véget érnek, ahol a lapnak az alja van.
Ez azért eléggé zavart, főleg az interjúknál (merthogy azokból is van a kötetben), amiknek így szerintem se füle, se farka.
Ezért viszont kár.

Képregényrajongóknak azért mindenképpen ajánlott vétel, aki most kacérkodik a szerzővel, annak inkább a Pszichonautát ajánlom.

A könyvet köszönöm a Nyitott Könyvműhelynek!

A kötet leírása:

  Elhasznált világ / Aleksandar Zograf ; [ford. Halmos Ádám]. - Budapest : Nyitott Kvműhely, 2010. - 147 p. : ill., színes ; 24 cm. - (Artcomix, ISSN )
ISBN  fűzött : 2680,- Ft978-963-310-011-0
1787-4831

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr632708514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása