„És végül a legfontosabb: sohasem elfelejteni, ki vagyok. Sohasem elfelejteni, kinek gondolnak engem. Ez már nem játék. Másrészt viszont semmi sem világos. Például: ki vagy? És ha azt hiszed, hogy tudod, miért hazudsz mégis állandóan? Erre nem tudok mit válaszolni. Nem tudok semmit se mondani, csak ezt: Ide hallgasson. A nevem Paul Auster. Nem ez az igazi nevem.”

Ez a könyv mindenképpen ötös osztályzatot érdemel, már csak amiatt is, ahogy az utolsó 10 oldalon összefűzi, egymásba horgolja ezt a három történetet.

A három történet: az Üvegváros (mely Tükörváros címmel megjelent képregény formátumban is), a Kísértetek és a A bezárt szoba tulajdonképpen ugyanannak a történetnek három különböző gondolati interpretációja, három különálló szimbolikus kémtörténet, mely egyazon módon mossa össze a tényeket a találgatással, a valót a fikcióval, sőt detektívet a megfigyelttel, üldözőt az üldözöttel.

Ravasz és nagyon különleges könyv, az új megvilágításban, új fényben visszatérő motívumokkal, tárgyakkal, szereplőkkel Auster úgy kelti a tisztaság, a kitisztultság képzetét, hogy tulajdonképpen minden kérdést nyitva hagy, amit valaha feltett.
Rohadt pofátlan egy zseni:)
Finoman misztikus és ijesztően őrült.

Akik szeretik a kibogozhatatlan krimiket, lélektani (és néhol filozófiai) útvesztőket, vagy akiknek bejön pl. Murakami Haruki sejtelmessége, vagy akár Bret Easton Ellis utóbbi 3 regényének tébolya, azoknak mindenképpen ajánlott.
Én pedig tuti, hogy fogok még olvasni Austertől.

(Aztán a közeljövőben majd még írok egy másik trilógiáról is, nevezetesen Kristóf Ágota Trilógiájáról, amit épp most vásároltam meg)

A könyv leírása:

  New York trilógia / Paul Auster ; [ford. Vághy László]. - Budapest : Európa, 2004, cop. 1991. - 393 p. ; 19 cm
  Tart.: Üvegváros ; Kísértetek ; A bezárt szoba. - Egys. cím: City of glass ; Ghosts ; The locked room
ISBN 963-07-7513-1 kötött : 2300,- Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr283024121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IldyP · http://areadersbooks.wordpress.com 2011.06.30. 00:23:58

Olyan régóta szeretném már ezt az Auster regényt, a posztoddal még inkább kedvet csináltál hozzá. Na, a Kristof könyvvel meg ne dicsekedj, légyszi:)
Szívesen megosztottam volna a Facebookon ezt a bejegyzést, de nem engedi a rendszer valamiért.
süti beállítások módosítása