"Eddig is gyakran volt világvége, és gyakran lesz ezután is."

Nagyon jó könyv, és nagyon sokszínű. Első könyvnek meg pláne!
És Foer tényleg sziporkázik, már itt is (25 évesen!!!).

Nevessetek ki, de a Visszatérő álmok könyvéről vagy a Trachimbrod (ez egy fiktív stetl neve) fontosabb történéseit bemutató feljegyzések játékos(nak tetsző) bemutatásáról nekem speciel Esterházy jutott eszembe: ahogy apró, egymásra épülő/utaló szakaszokból építkezik, ahogy [sic!]-eket és félbehagyott részeket ágyaz a szövegbe, ahogy szótárszerűvé válik, stb.
De ezrével özönlenek itt a különféle elbeszélésmódok, formai, nyelvi kísérletek és az érzelmek. Meghökkentően széles a hangulati spektruma a bohókás humortól egészen a szívet tépő tragikumig, a muristól egészen a vérfagyasztóig, és nekem épp ezért tetszik egy icipicit jobban Foer második regénye, a Rém hangosan és irtó közel (amit, nem hogy nyugodt szívvel, de azonnali hatállyal ajánlok mindenkinek:)), mert hogy az ehhez képest kicsit talán egységesebb, csokorba fogottabb (plusz annak a könyvnek az aparegénysége is közel áll hozzám – nem tudom, más hogy van vele, de én aparegénynek mondom azokat a könyveket is, amik az apátlanságról, az apáról mint hiányról szólnak).
Ott is eléggé elkülönültek az Oscar jelenét és a nagyszülei múltját bemutató fejezetek, Foer ugyanis gyökeresen más építőkockákból, más szemszögekből és más hangulatokból rakja ki a múltat és a jelent; itt viszont még élesebb a kontraszt az ukrajnai felmenők utáni kutakodás (jelen) helyzetkomikummal oldott, keserű realizmusa és a stetlbeli mindennapok (múlt) groteszk-szomorú fantasztikuma között (gondolom emiatt a szomorkás mesésség miatt hasonlítgatják Foer-t a nagy jiddis mesemondókhoz, a fülszövegben pl. I. B. Singerhez).

Szóval nagyon tud ez a Foer fiú! Hű, én asszem, letöltöm gyorsan a filmet is, Elijah Wood meg minden:)

A könyv leírása:

  Minden vilángol / Jonathan Safran Foer ; [ford. Dezsényi Katalin]. - Budapest : Ulpius-ház, 2003. - 390 p. ; 20 cm
  Regény
ISBN963-9475-32-7 fűzött : 2480,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr813067591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása