Itt a gyönyör fájdalom és a fájdalom gyönyör!

Most pedig, Hölgyeim és Uraim, egy igazi gyöngyszem!
Íme, a modern fantasy-horror koronázatlan királyának, Clive Barker-nek azon legendás (korai) kisregénye, melyet a megjelenése utáni évben (1987-ben, Hellraiser címmel) ő maga adaptált celluloidra (egymaga végezvén mind a rendezői, mind a produceri, mind pedig a forgatókönyvírói munkálatokat - imdb-adatlap itt) új fejezetet nyitva ezzel a horrorfilm-készítésben.

Mozija a mai napig nagy becsben tartott, sőt kultikus mestermű, afféle mérföldkő mind a horror-rajongók, mind a horrorfilm-készítők számára
(Ha jól tudom ez után tette Stephen King azt a legendás kijelentést, hogy: "I have seen the future of horror, his name is Clive Barker.")

A film megért pár (szám szerint eddig 7 db) folytatást is, melyek színvonala persze fokozatosan romlott, mindenesetre az első 4 epizódot szokás mindmáig klasszikusként emlegetni (az első hármat adták most ki "a kockában" díszdobozban).

A sztorit le sem írnám, annyira alap.
(Aki még sosem hallott róla, az most ássa el magát!
Amúgy bővebb infó a könyvesblogon és az endless-en.)

Mindenképpen szükségét érzem azonban megemlíteni, hogy aki látta a filmet (komolyan van, aki nem?!), annak e vékonyka kis kötet vajmi kevés újdonsággal fog szolgálni, cselekménye ugyanis szinte hajszálpontosan egyezik a filmével.
Annyi, hogy Larry itt Rory, és Kirtsy itt nem a lánya (legalábbis nem esik róla szó, hogy az lenne).
Ja és itt nem kap központi, kiemelt szerepet egy kenobita sem (pápá Pinhead-kultusz és horror-ikonokL - pedig milyen jó is volt az: „We’ll tear your soul apaaaaaart!”:D)

Meg talán még a fantasy-elemek (úgy a túlvilág működése en bloc) voltak egy fokkal kidolgozottabbak a regényben, amit én személy szerint negatívumnak tartok, hiszen attól tudunk igazán félni, amit nem, illetve minél kevésbé ismerünk – és egyébként sem vagyok túl nagy fantasy-rajongó.
(Ezért tetszett jobban pl. Barker legelső regénye, a Kárhozat. ahol még viszonylag kevés a fantasy-elem.)

Amúgy megvan a könyvben minden, amiért Barker papát szeretni érdemes (amiért én szeretem): feszültség, vér, gusztustalanság és csoda valamint beteges, váratlan ötletek, amik egy egészségesen működő olvasói agyban amúgy sosem fordulnának meg.

Horror- és/ vagy fantasy-rajongóknak mindenféleképpen kötelező darab, de mások is nyugodtan megkóstolhatják.
Én pedig úgy döntöttem, beszerzem a faszi többi könyvét is.

A könyv leírása:
  Pokolkeltő / Clive Barker ; [ford. Szentmihályi Szabó Péter]. - Szeged : Szukits, cop. 1997. - 188 p. ; 19 cm
 Fantasztikus regény
ISBN 963-9020-60-5 fűzött : 590,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr921216109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása