Melletted elfér a múltad?
Elfér benned a családod, a gyökereid? Vállalod őket, akkor is, ha nem épp szívderítőek? Megférnek a jeleneddel?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ Grecsó új regényében.

Mindenki talál majd benne pár részt, ami számára húsba vágó lesz. Noha „csak” családi anekdoták, élettöredékek laza egybefűzése és párhuzamba állítása a jelennel (mert végső soron az ember ugyanazokat a köröket futja, hibákat ejti, mint a felmenői), de kíméletlenül őszinte és mélyen lényegi, távol áll tőle mindenfajta póz vagy hatásvadászat (a szóhasználat is egyszerűbb mint pl. az Isten hozott-ban, most szinte teljesen száműzve lettek a tájszavak, archaikus kifejezések), mégis sokszor megható, lehangoló vagy épp felkavaró.
Engem beszippantott, teljesen a hatása alá kerültem.
Bár a felénél, ahogy elbeszélőnk egyre több felmenőjének élete siklik ki, fullad alkoholba, gyakran lelombozott (értitek?! még engem is!), de összességében egyáltalán nem tűnik negatív élménynek, hiszen azt a rengeteg fájdalmat, ami az elhagyásokkal, félrekúrásokkal, háborúval, idegosztállyal és egy eltitkolt meleg párkapcsolattal jár, elbeszélőnk természetszerűen hordozza magában, s próbálja belőle a legtöbbet kihozni.

Családregény? Családfakutató regény? Tök mindegy. Minőségi szépirodalom, ami után még sokáig ott motoszkál majd a fejedben néhány egészen szívfacsaró jelenet.

A könyv leírása:

   Mellettem elférsz : regény / Grecsó Krisztián . - Budapest : Magvető, 2011 . - 287 p. ; 23 cm

ISBN 978-963-14-2852-0 kötött : 2990,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr42718321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása