Kivégeztem Franz Kafka-tól Az átváltozás című válogatást, mely kötet novelláinak egy részét (harmadát-felét) már olvastam korábban, zöme azonban új volt, és mint Kafka olvasása közben/után mindig, most is elmorfondíroztam, hogyan lehetséges, hogy valaki ennyi remekművet írjon gyakorlatilag az asztalfióknak? Hogyan lehetséges, hogy csak halála után fedezik fel ennek a lángelmének a zsenialitását? Amikor halála óta szinte mindenkire hatással volt/van, sőt én egyáltalán nem tudnám elképzelni sem mondjuk az egzisztencializmust, sem az abszurd drámaírást, sem a mágikus realizmust, sem az ún. közép-európai groteszk alkotásait Kafka munkássága nélkül. Hogyan lehet, hogy egy ekkora művésznek, akinek műveit ma megannyi irodalmi mű kiindulási pontjának tekintjük, életében pusztán néhány novellája jelent meg, melyek ráadásul nem is kavartak túl nagy port?

Bizonyára vannak emberek, akik megelőzik a korukat (mások futnak utána, vagy épp maguk előtt tolják, hehe).

A könyvet egyébként (természetesen) faltam. Még mindig imádom, hogy Kafkánál az olvasó nem tudja „belakni” a szövegeket, sehol sem mozoghat bennük kényelmesen, vagy otthonosan. Ennek az embernek a tolla a kiszámíthatatlanság, az abszurdum és a fenyegetettség sorait szülte nekünk.

Különben (mint látható) új külsőt próbálok összetákolni a blognak, de ez majd még alakul. (Mint gondolom tudjátok, a blog.hu nem kezeli a wordpress-es sablonok kódjait, így csak egy alap blog.hu sablon átszerkesztésében lehet gondolkodni.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr952398139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.10.26. 11:33:07

Cafka!? ezt még nem láttam! :))))
süti beállítások módosítása