„Meg vagy szállva.

Mindannyian meg vagyunk szállva, és megszállunk másokat.

Mindig tenyészik benned valami idegen. Az életed hordozóeszköz, amin keresztül valami megjelenhet a földön.

Egy gonosz lélek. Egy elmélet. Egy marketingkampány. Egy politikai stratégia. Egy vallási doktrína.”

 

Az igazság az, hogy Palahniuk prózája is megszokható! Bármilyen borzasztóan és hihetetlenül is hangzik! Olyannyira ugyanúgy építi fel az összes regényét, mint a Harcosok klubját, hogy az ember egyre kevésbé tud rajtuk meghökkenni (persze az összes regényét nem olvastam, csak a magyarul eddig megjelenteket).

Itt is van egy pár a társadalom eszén túljárni igyekvő önjelölt különc messiás: egy kísértetjárta házakat újra és újra eladó ingatlanügynök, egy borotvált puncijú wicca boszi, egy nekrofil mentős, egy a bölcsőhalálról cikkező újságíró (ő az elbeszélőnk) és van egy embereket ölő titokzatos altatódal, meg persze hatalomvágy, ami a lehető leggroteszkebb és szürreálisabb módon kapcsolja össze ezen emberek sorsát.

Tény, hogy Palahniuk még mindig nagyon érzi, hogy hogyan tartsa lendületben a szöveget, hová helyezze a fordulatokat, az idősík-váltásokat, és már-már beteges fekete humorával hogyan radikalizálja a végletekig az egyes szituációkat, valahogy azonban mintha képtelen lenne fejlődni, megújulni.

Ebben a szövegben inkább az információs társadalomnak, a tudásközpontúságnak mondogat oda, ahogy a Halálkultuszban inkább a médiának és az egyháznak, a Láthatatlan szörnyekben a divatvilágnak stb., de alapvetően egyik sem jobb vagy rosszabb könyv a többinél, szerintem tök ugyanolyan színvonalúak.

Noha ebben a regényben talán valamivel tényleg több a horrorisztikus elem, én ezt sem érzem olyan jelentős újdonságnak.

A dőlt betűvel írt jelen idejű jelenetek apokaliptikus jellegéről nekem Vonnegut Börleszkje ugrott be, ezen kívül csak a többi Palahniuk-regényre hasonlít, de azokra nagyon.

 

A könyv leírása:

  Altató / Chuck Palahniuk ; [ford. Totth Benedek] . - Budapest : Cartaphilus, 2010 . - 272 p. ; 20 cm

ISBN 978-963-266-159-9

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr62451817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szélfoszlány 2010.11.16. 19:55:07

már vagy fél éve el akarom mondani, hogy szeretem a könyvtárad.
süti beállítások módosítása