Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Esterházy Péter – Semmi művészet (2008)
Nem rossz, nem rossz, sőt néhol ínycsiklandó, de bizonyos részeket meg bő lére eresztett, felesleges, oda nem illő kitérőnek éreztem.
Az anya közbevetései, beszólogatásai azért elég váratlan helyeken „vadítják” meg a szöveget, de a végére az is megszokható, kicsit meg is unható.
Megírhatta volna tömörebben, és koherensebben, mert így (noha jó könyv) a Harmonia-val és az Egy nő-vel nem lehet egy lapon említeni (vagy akár egy napon , de legalábbis egy napszakban semmiképp, igazából azért olvastam el, hogy ne teljen a 2011-es évem Esterházy nélkül:)).
Leírás:
  Semmi művészet / Esterházy Péter. - Budapest : Magvető, 2008. - 224, [6] p. ; 22 cm
ISBN 978-963-14-2635-9 kötött : 2990,- Ft

Philip Roth – A Portnoy-kór (1968)
Alexander Portnoy az egy olyan állatfaj reprezentánsa, aki a 33 évének megfelelő intellektussal, de egy serdülő nyikhaj dacos keresetlenségével kutatja megszállottan a választ a „holahiba?” kérdésre, csak hát azt sem tudja, merre keresse. Mindössze azt tudja szegény, hogy egymaga képtelen kitörni a neveltetéséből eredő gátlásossága és az ez ellen ösztönösen fellépő szexfüggősége kereszttüzéből.
Kamaszos dühe nyomokban még emlékeztet egy Holden Caulfield nevű felmenőjére, de nyilván vér szerinti rokonságban áll a későbbi mintapéldányokkal, úgy mint Bob Slocummal és Alvy Singerrel is.
(Egyébként meg annyit lehet rajta röhögni, mint Arthur Denten.)
Nyílt obszcenitása miatt nagy botránykönyv volt a maga korában – nem is csoda:)
Leírás:
  A Portnoy-kór / Philip Roth ; [ford. Nemes Anna]. - Bp. : Európa, 1991. - 260 p. ; 19 cm
  Regény
ISBN 963-07-5285-9 kötött : 210,- Ft

Spiró György - Tavaszi tárlat (2010)
Ügyesen, minden részletében felépített kis regényke ez.
Az elején a forradalmi események leírását meglepően könnyen, szinte dramatikai súly nélkül kezeli, aztán apró darabkákból szépen lassan, már-már krimiszerűen teremt nehéz, néma feszültséget, ami attól igazán félelmetes és borzasztó, hogy tulajdonképpen a kor valós viszonyaival szembesít (azzal a korral, amibe a szüleim beleszülettek, amiben a nagyszüleim szültek!).
Szóval, amitől először tartottam, hogy ez mégis csak egy kisregény, hogy a történetnek nem lesz elég nagy íve, elég súlya a témához; annak a cáfolata később mintegy arcul csapott, hogy aztán a végén meg néhány oldalon, kissé hanyagul rendeződjön minden.
Spiró fontos és (sajnos) nagyon is időtálló félelmek köré aprólékosan építette fel a történetet, csak aztán a happy endjét vette kicsit félvállról.
Leírás:
  Tavaszi Tárlat : regény / Spiró György. - Utánny. - Budapest : Magvető, 2010. - 285 p. ; 19 cm
ISBN 978-963-14-2841-4 kötött : 2990,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr923906303

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spiró György: Tavaszi Tárlat 2016.06.08. 10:29:18

Kedvelem az olyan könyveket, amiket jó elkezdeni, ahol nincs az az érzés, hogy túl kell esni az első oldalakon vagy fejezeteken. A Tavaszi tárlat pont ilyen könyv, kényelmesen bújtam bele, mint egy pizsamába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borostaTM 2012.01.31. 12:17:29

gratuálok az oldaladhoz, kiteszlek linkek közé az enyémre. üDv. borosta (borostaszerint.freeblog.hu)

borostaTM 2012.01.31. 13:35:52

közhely, de én köszönöm. úgy jött a blogod, h most szereztem be A Bruddenbrook házat hangos könyvben jó kis Bodor Tibor alámondással. nagyszerű ötlet a groteszk, abszurd és fekete humor jegyében írt műveket összeszedni.

Peti_bácsi · http://petikekonyvtara.blog.hu 2012.01.31. 14:15:06

@borosta.: hát az igazság az, hogy mostanában már nem tartom magam olyan szorosan a blog alapkoncepciójához, hogy kizárólag csak a groteszk, az abszurd és a fekete humor jegyében írt művekről írjak (a Buddenbrook-ház sem éppen ilyen), de ami szögesen elütne ettől (mondjuk mesekönyv vagy mittudomén), azt azért kihagyom (meg ilyesmiből amúgy sem olvasok túl sokat).

borostaTM 2012.01.31. 16:32:46

na akkor a blogod elején kezdem majd az olvasást:) igazából nekem már néhány jó ötlet is jól jön, h mit olvassak, ha van időm (mert a filmekben otthon vagyok, de itt nem, sőt könyvben még rosszabb benézni, mint a filmben, mert értelmetlen dolgot olvasni sokszorosan időpocséklás).
süti beállítások módosítása