Szkúbi dúbi dú-vop! Dídli-á! Dídli-á!
Valahogy így dúdolászik Rudy Waltz gyógyszerész, miközben léhűtő szüleire főz a poros kis Midland City-ben, valahol az Isten háta mögött. Hősük így rengeteg (persze rendszerint túlírt) recepttel szakítja meg elbeszélését, ámbár más dolga aligha lenne, miután 12 évesen apja (aki fiatalkorában többek közt Adolf Hitlerrel tivornyázta végig Bécset, majd élete végéig azt mímelte, hogy festő) fegyvergyűjteményének egyik darabjával véletlenségből lelő egy 8 saroknyira porszívózó terhes asszonyt. Mivel így kétszeres gyilkossá válik, ezért megvetett, kiközösített személyként nő fel, barátok nélkül, s az utcán összesúgnak mögötte: „a mesterlövész”.

Nem semmi mi?
De ezen kívül van itt még véletlenségből bekövetkező neutronbomba-robannás, az orgánumával tévés és rádiós sikereket arató gyógyszerfüggő bratyó, „semlegesneműség”, spontán hóförgeteg, radioaktív kandallópárkány, kreol nyelv, melynek nincs múltideje stb. stb.
Meg persze csomó groteszkebbnél groteszkebben bezáródó kukucskálónyílás (=halál).

Röviden: minden együtt van egy jó Vonnegut-regényhez (kivéve talán Kigore Trout-ot, és a tralfamadoriakat): minden összefügg mindennel, a szereplők pedig naívak és esetlenek, s egy szóval sem panaszkodnak sorsuk tragikuma miatt.

Ami a tapasztalt Vonnegut-olvasónak azt a bizonyos pluszt adja majd, az ezúttal az álmos Midland City pletykás, mindenki-ismer-mindenkit atmoszférája, amiben persze nem is csoda, hogy a szálak így összegabalyodnak.
Békesség.

Ui.: a könyv eredeti címe Deadeye Dick, s innen kapta címét a The Haunted (általam is igen kedvelt) mötálzenekar The Dead Eye albuma is, aki esetleg nem tudná.

A könyv leírása:

  Mesterlövész : Regény / Kurt Vonnegut ; [ford. Borbás Mária]. - Budapest : Európa, 1986. –191 p. ; 20 cm. – (Európa zsebkönyvek, ISSN 0324-2722; 294.)
ISBN 963 07 4017 6 fűzött : 30,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr132456958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása