Csiribícsiribá. A tizedik nyár levese – zöld, illatozó, tele mindenféle jóval…

Kati Kovács, a magyar gyökerekkel rendelkező, s immár évek óta Rómában élő szexi finn képregényrajzoló kötete az 5. (2009-es) Képregényfesztiválra jelent meg magyarul, s nem csak hogy a legelső keményfedeles képregény, melyet életemben látok, de jóval karikaturisztikusabb és lidércesebb az összes Nyitott Könyvműhely által kiadott képregénynél, amiket ezidáig volt szerencsém kézbe fogni. Valahogy paprikásabb, no!

A tízéves Kiti (avagy maga a rajzolónő) magyarországi levelezőtársáéknál töltött (amúgy sem épp tabumentes) nyarának sztorija ugyanis igencsak hirtelen és meghökkentően, ám mégis játszi könnyedséggel vált át egy iszonyat hagymázas Alice csodaországban-féle tripbe, amin egy hegyes fogakkal ellátott, kanosodó tacskó kíséri (kergeti) végig. Noha pupillája nem sok termett ennek a szegény ebnek, de a azt pálinkát szereti, és hamar kiderül, hogy jóval otthonosabban mozog a közkútból előugró takarítónők, a csüngő zacsis mongolok (bizony, bizony), a kulává változó törökök és a sportgimnasztikázó fürdőmesterek közt (Acquincumban), mint Kiti, aki egyáltalán nem vágja, mi van, de rohadtul elege van abból, hogy végül minden jelenet a kajákra hegyeződik ki.
Mert bizony a legextrémebb kurvákat felvonultató bordélyháztól (Bibliotheque Pascal, hehe) az elhagyatott, pokoli cirkuszig mindenhol, ahol csak megfordul, valami gusztustalan magyaros „ételkülönlegességbe” ütközik, amit sehogy sem bír bevenni a gyomra. Lényegében erről a traumáról szól a kötet. Na meg, hogy feleslegesen vársz konzekvens szerkesztésmódra, amikor egy ilyen pszichedelikus agymenés úgyis sokkalta faszább. Meg a lelked sötét bugyraiban lakozó Örökről, aki a nem épp szívderítő alteregódról magyaráz. Meg, hogy „tiszteld a paprikát, és ő hálás lesz neked: mindenki azzal tölti meg, amivel kedve tartja.”

Egyetlen hátránya, hogy nagyon rövid, mindössze 55 oldal.:( Olvasgattam volna még, amíg elkészül odalenn a paprikás krumpli.:)

A könyvet köszönöm a Nyitott Könyvműhely Kiadónak.

Ui.: a Persepolisról és az újabbik Zograf-kötetről poszt hamarosan.

 

A könyv leírása:

   Paprikás rapszódia / Kati Kovács ; [ford. Király Hajnal] . - Budapest : Nyitott Kvműhely, 2009 . - 55 p. : ill. ; 31 cm

Képregény Csak 16 éven felülieknek!

ISBN 978-963-9725-68-3 kötött : 2480,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr792630777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása