Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Loe ikonikus író. Prózája annyira pofátlanul dísztelen és mesterkéletlen, szinte már naiv, mintha egy gyerek írta volna, és közben mégis érezni mögötte a kvalitást.

A sztori különben annyi, hogy van az életével (szokás szerint) sok mindent kezdeni nem tudó, kissé együgyű elbeszélőnk, aki egy szép napon azon kapja magát, hogy (pár nem épp jelentőségteljes, átbeszélgetett éjszaka után) beköltözött hozzá Marianne, hogy akkor ők most innentől egy pár, hősünk pedig nagyokat hezitálva végül úgy dönt, megpróbál beleszeretni a lányba. A lány néha igyekszik őt az orránál fogva vezetni, mire emberünk olykor pipogyán enged, olykor megmakacsolja magát, mire persze Marianne is besérül, stb. stb., szóval egy mintegy két éven át tartó párkapcsolati huzavonát olvashatunk, idillel, teszetoszasággal, veszekedéssel, béküléssel, dacos fellángolásokkal és gyöngéd egymásra találásokkal. Meg persze fanyar humorral de csak finoman adagolva.

Noha ez Loe első regénye, a később markánsabb stílusjegyei már itt is erőteljesen tetten érhetők. Póztalan, egyszerűségre és lényegiségre törekvő szöveg ez, melynek így (számomra) az a hátránya, hogy túlontúl kevés benne a bonyodalom, illetve, nem elég feszült, nem jelentőségteljes.
És noha a vége felé egyre több benne a mélázás, tépelődés, én mégis inkább egy könnyed, laza szövegnek mondanám, mintsem hatásos vagy nagy hatású olvasmánynak (idézetet pl., ami önmagában is jól hangzik, egyáltalán nem tudok bányászni belőle), de kétség kívül szórakoztató az elejétől a végéig.
Minden esetre én kíváncsi vagyok Loe többi könyvére is - különös tekintettel a most újra kiadott Dopplerre.

A könyvet köszönöm a Scolar kiadónak!

A könyv leírása:

  Elfújta a nő : regény / Erlend Loe ; [ford. Földényi Júlia]. - Budapest : Scolar, 2010. - 188 p. ; 19 cm
ISBN  fűzött : 2450,- Ft978-963-244-221-1

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr82789251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása