„Ennyi az élet? Nem csoda, hogy az emberek bankot rabolnak. Túl sok a lealacsonyító munka. Mér' nem lettem én inkább legfelsőbb bíró vagy zongoraművész? Mert ahhoz képeznie kell magát az embernek, az pedig pénzbe kerül. Amúgy meg úgysem akartam én senki se lenni. És ebben pedig igen sikeres voltam.”

Csak azért nem értékelném kitűnőre, mert a vége felé már egyre jobban zavart, hogy nincs a regénynek kompozíciója. Elkezdődik, nem tart sehova és vége lesz, nincs semmiféle ábólbébe. Elkezdődik a (Postából már ismert) Bukowski-alteregó Henry Chinaski első emlékeivel, majd folytatódik gyerekkorával, ovijával, iskolai kirekesztettségével, az otthoni paternalista erőszakkal, lúzerből dörzsölt kívülállóvá cseperedésével, az érettségivel, melóval, stb. de valahogy egyiket sem éreztem lezártnak, mintha sosem menne végbe a főhősben grandiózus változás. Valahogy hiányoltam ebből a gyerekkorból az igazi mérföldköveket. Egy idő után a szüleit otthagyja, az oktatást (főiskolát) otthagyja, a munkával felhagy. És azután? Na, ez megválaszolatlan marad, sőt mi több, fel sem merül a kérdés!

Ettől függetlenül persze továbbra is nagyon tetszik Bukowski stílusa, egyszerű megfogalmazásai, tömörsége, humora, keserűsége, szilaj dühe, amit valami olyan kézenfekvő józan paraszti ésszel tud előadni, hogy az olvasó simán képes lesz vele azonosulni.
Nincs benne semmi mesterkélt, semmi megjátszott, semmi póz. Ilyen a faszi, azt' kész. Csinálja, ahogy tudja: iszik, verekszik, küszköd és lébecol, egy lecsúszott zsivány és mégis belopja magát a szívünkbe.

És közben lépésről lépésre feltárul előttünk a ’30-as-’40-es évekbeli Amerika lepattant külvárosainak pengeéles látképe is.

Szívesen leülnék vele egy romkocsmába koccintani párat, aztán hajnalban persze lelépnék, amikor eltörik valakinek a fején egy biliárddákó:)

A könyv leírása:

  A kezdő / Charles Bukowski ; [ford. Fritz Péter]. - Budapest : Cartaphilus, 2008. - 368 p. ; 20 cm
ISBN 978-963-266-073-8 kötött : 3300,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr953041229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása