„Manapság, okoskodott később Louis, kötelessége az embernek, hogy boldog legyen azért, mert dolgoznia kell. Ha valaki munkát talál, elvárják tőle, hogy jódlizzon meg bakugrásokat csináljon, amiért megszabadult a munkanélküliség leírhatatlan szenvedéseitől. Nevetséges. Az embert nem munkára teremtették. Az embert halálra teremtették.

Azt hiszem, Louis Tinner könyvtáros valójában az unalmát és létezésének értelmetlensége felett érzett szorongását kompenzálandó, azok ellenében vált ennyire cinikussá és antiszociálissá. Roppant szórakoztató egyébként, ahogy magában mindenkit lemarház, letehenez, amolyan könyvtári dr. House módjára (a munkahelyén álló nap söröző és dohányzó Tinner karaktere amúgy jóval öregebb, úgyhogy az analógia inkább visszafelé lehetne igaz), ahogy a nőket stíröli, ahogy elszáll magától, ahogy a könyvekkel bánik (nem túl tiszteletteljesen, na:)) és ahogy unalmában hipochonderkedik a tükör előtt.

És mindez még nyakon van öntve egy csomó „minimál gondolatmenettel”, a világ legapróbb dolgai feletti feleslegesnek tetsző morfondírozással, ahogy mondjuk Erlend Loe Naiv.Szuper. című művében, csak csípősebben, olykor szexistábban.

Szóval komikus, merész, és néhol dühös és kiábrándult könyv, tetszett, habár egy_ember és Pável barátaink rajongását azért 100%-ban nem tudom osztani.

Az biztos, hogy a hossza (vagyis a rövidsége) nagyon eltalált, ha csak egy betűvel is hosszabb lenne, már unalmassá válna, így meg még tényleg szórakoztató és simán végig lehet röhögni.

És irodalomtörténeti jelentősége is van, mert állítólag jól reprezentálja az új, „angry young belgians” nevű flamand írógenerációt.

(A kockázatokról és rekeszizmokban kiváltott mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét:P)

A könyv leírása:

  A férfi, aki munkát talált / Herman Brusselmans ; [ford. és az utószót írta Wekerle Szabolcs]. - Budapest : JAK ; Pécs : Jelenkor, 1997. - 148 p. ; 21 cm. - (Műfordító füzetek, ISSN  ; 13.)
  Kisregény
ISBN  fűzött : 850,- Ft963-676-085-3
1218-1366

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekonyvtara.blog.hu/api/trackback/id/tr1002989630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása